Followers

Monday, April 4, 2011

♥ LuNGS PRoBLeM?? ♥

Hari nih Mama n Abah EL. Sebabnya bawak dak tecik hencem nih pergi klinik. Start semalam Adik asik batuk2 tak berhenti sampai berbunyik dada dia bila dia bernafas. Tido pun asik merengek jek. Pagi tadik kul 9.30am pegi klinik dan buat kali ke-2 nya adik diberi gas tuk mengurangkan meredakan bunyik kat peparu dia tuh. Last month dah kena skali. Nih kena lagik. Sabarlah wahai Mama, dugaan tuk Mama gaknya nih. Dokter banyak kali tanya Mama ader family history tak yg kena asthma. Kalo ikutkan kedua2 family kami mmg takde yg kena asthma. Kalo Abang Ipar Mama tuh aderlah. That's why anak Kak Long Mama yg sulung masa dia kekecik dulu kena cam Adik nih gak. Dokter ader bgtau, kemungkinan Adik nyer Lungs ader problem. So dokter pakar kekanak nih pesan kat Mama, adik nih kena jaga leklok sebab dia allergic ngan habuk or benda2 yg berbulu. Last month dia dah ckp camtuh gak. Habis licin bersih umah tuh Mama bersihkan n teddy bear sumer dah selamat masuk lam kotak. Simpan terus takde bg Adik main. Skang nih kena lagik. Kalo petang nih batuk dia still berterusan, kena bawak lagik tuk amik gas. Cian adik .... 

Tetiba Mama teringat kata2 kak long Mama. Maybe adik nih ikut Mama sbb Mama masa kecik dulu pernah kena penyakit "peparu berair" tp disebabkan oleh Abah Mama yg heavy smoker time tuh. Lepas Abah Mama stop smoking, terus Mama baik dr penyakit tuh. La nih, Abah mana ader smoking. Dah memang Mama carik suami yg tak smoking. Sebab Mama nak hidup lama hu3 Ehmmm tak taulah. Maybe dugaan tuk Mama. Masa sepanjang membesarkan Abang dulu tak pernah pun Mama rasa susah sebab Abang susah nak tengok dia sakit. Demam ke or even nak tgk dia selsema n batuk pun payah. Tapi Adik ... tetiap bulan mesti atleast selsema or batuk. 

Barulah nih Mama rasa cemana susahnya nak besarkan anak. Tapi sejujurnya, Mama rasa tak sanggup nak tgk anak2 sakit. Kalo boleh dipindahkan penyakit tuh kat Mama, Mama rela tuk tanggungnya nak. Demi kerana kamoo anak2 Mama yang Mama sayang sangat2 ..... Ya Allah berilah hambamu ini kekuatan untuk menghadapi dugaan yg Engkau berikan ini ... AMIN!!!!

6 comments :

Ietams said...

siyan kan bile tengok budak kecik tak sihat..
alahaii..
haziq pun selalu tak sihat..
batuk selsema tu dah macam best friend dia dah.. senannnntiasa je ade.. elok sekejap, mula balik..on off je kejenya. dlm fridge tu memang ade standby ubat-ubatan..

MAMA MIRZA said...

dot... cuba bagi madu campur air masak.. pepagi... campur limau pon ok.. tak payah banyak.. sikit jer sbb dia budak kecik..

So Shy Lady said...

susah hati kan klau ank2 sakit.
slain bw ke doktor bleh juga ikhtiar cr rwtn islam. amalkn bc nama2 Allah pd air, then bg mnum @ sapu pd dada

;)

MaMa CyDa said...

Ietams:
memang cian jek tgk dia. dah lah kecik chumil ... paling tak tahan kalo dia asik merengek jek ... risau ...

MaMa CyDa said...

MamaMirza:
effi, limau tuh pakai limau kasturi ker limau nipis? or sunkist? :D banyak tanya plak ...

MaMa CyDa said...

SoShyLady:
mekasih fren ... Insya-Allah Mama praktik kan yek ... ^_^