Followers

Tuesday, May 31, 2011

Tangki Air Bocor!!!

Belum pun hilang penat sebab miting sehari suntuk, Balik² dari keje, bukak pintu Si Abang terus berlari menuju ke dapur. Tetiba dia jatuh terpelesek terjelepuk. Panik jap Mama sebab tak sangka dia bleh tetiba jatuh macam ader air kat atas lantai dining hall kitorang tuh. Mama check punya check, yeeee ... memang betul ader air. Sampai dah terkena sket karpet kat dining hall tuh. Pelik .... sebab pagi sebelum Mama tinggalkan umah, memang takde setitik air pun kat situh. Dalam hati dah seriau takot² ader orang dah ceroboh masuk. Sekali tuh ... tetiba ader setitik air jatuh kat atas kepala Mama. Bila Mama dongak jek ke atas .... tu diaaaaaa .....


Siling umahku sudah basah dek kerana tangki air kat atas tuh bocor. Itu pun setelah Abah berusaha gigih panjat naik ke atas siling nak tengok paip air yg bocor or tangki yang bocor. Nih kali ke-2 kejadian bocor berlaku kat umah yang kami sewa selama 4 tahun nih. Sebelum nih paip bocor. Dah ganti paip baru ikut laluan atas bumbung siling. Kali nih tengok² tangki lak bocor. Kalo korang nak tau, rumah pertama kami sewa lepas jek kami kawen dulu kat KL pun bocor jugak. Pesal lah kitorg nih gaknye kan. Dok umah sumernya kena problem yang sama. Jangan sok kitorg dah beli umah sendiri tetiba bocor jugak ... memang harulah jawabny.

Jadiknya, perancangan Mama nak gie tengok wayang Jumaat nih macam tertunda jek. Gara² kes  bocor nihlah Abah kena carik orang tuk repair. La nih kami berkampung kat umah MIL. Sebab esok dan lusa Mama ader kursus kat KL. Kena bertolak pepagi buta sebab kursus start kul 8am habis kul 6.30pm. Cam zombie lah hari Khamis gie kursus nanti ... hahahhahaahahah Bocor kat umah nih plak, apa yang kitorg buat? Sebelum bertolak ke umah MIL, kitorg pakat bukak air tangki nih biar bagi kosong abis. Hari Khamis or Jumaat baru Abah leh panggil orang swuh repair or tukar ker tengok keadaanlah cemana.

Harap² Abah leh cepatlah setelkan problem nih. Kot tak ... tak basuh baju kita nanti bang ..... Pada tuan umahku, maaplah ye ... kami tak masukkan lagik sewa umah sebab nak setelkan problem nih dulu. Mekasih Abang polis Zul.

Monday, May 30, 2011

Mama kembali beraksi!!!

Alhamdulillah ... hari² bizi Mama dah berlalu dengan amannya. Lepas nih dapatlah Mama beraksi aktif kembali dalam dunia blog nih. Sedih rasanya dah lama tak dapat update blog. Cerita² yang menarik semuanya dah basi tinggal kenangan jek. Entah Mama ingat entah kan tidak.

Tapi Mama dapat beraksi nih pun selama 2 hari jek. Sebabnya Rabu ngan Khamis kena attend kursus kat KL. Jumaat plak Mama amik cuti. Saje nak rehat² kan minda sebelum semester baru start 6 Jun nanti.

Ehmmm tetiba takde idea plak nak mengarut menulis dalam blog nih. Tetiba jugak jadik tak reti nak mengarang kat lam blog nih. Tetiba plak jadik takde mood nak teruskan penulisan dalam blog. Kenapa?? Mungkin ke sebab Mama dah lama tak corat-coret kat sini? Mungkin sebab memang takde mood? Mungkin sebab dah boring atau putus asa ngan bidang penulisan maya nih? Tahlah ....

Tunggulah ... andainya Mama punya idea atau mood atau bahan yang nak dikongsikan bersama, Mama akan coretkan kat sini. Andainya Mama tak punya semuanya itu, maka rasa²nya nihlah coretan terakhir Mama ....

Friday, May 20, 2011

Review Nur Kasih The Movie

Wahhhhh .... demam citer Nur Kasih kembali lagik. Saper dah tengok? Cecite² .... Ngeh ... ngeh ... ngeh .... saje jek Mama nak gtau kat korang yang Mama dah tengok citer nih dah. Oppsss Mama tak tengok ngan Abah tau. Tapi Mama gie tengok ngan kawan Mama. Abah tak minat citer² cenggini. So dia bagi green lite leh tengok ngan member. Pelagik ... cargas ...

Ok² tau ader yang tak sesabo nak Mama bgtau best ke idak citer nih kan? Korang rasa? Sempat lagik nak dera korang lagik nih ecehhh cam ramai jeklah nak baca blog hakak nih pun kan? takpelah ... perasan sendiri jek.

Kalo Fast5 Mama bagi 8/10 tapi citer nih Mama bagi 9.9/10 heeeeeeeeeeee Memang Best!!!!! Awal cerita sampai akhir memang sedih. Tapi ada happynya nak² si kecik Miasara tuh ha. Comel betul dia. Tipulah kalo Mama tak menitik air mata .... tapi kena control jugaklahkan .. Heheheheheh Mama review sket jek ek. Takut review sumer kang korang marah plak nanti.

Awal penceritaan mengisahkan Aidil yang baru kematian isteri, tinggallah Aidil dengan 2 anak, Ilyas dan Maryam. Ilyas sangat² memahami kesedihan Aidil. Anak saper lah nih gaknya. Pandai berlakon. Tiap bait ayat dia mesti buat Mama tersentuh. Tetiba touching terus teringatkan Si Abang. Maryam plak agak nakal dan suka cakap lepas jek. Budak lagik, tak paham apa. Adam dan Nur bukak tempat belajar agama untuk remaja² yang rosak akhlak. Berita gembira Nur pregnant tapi akhirnya keguguran buat kali entah keberapa gaknya, membuatkan Adam dan Nur ambil keputusan untuk bercuti ke Jordan. Masa bercuti nihlah macam² berlaku. Memula Adam mimpi Nur kena tembak mimpi rupanya then keretapi yang dorang naik berlanggar dengan lori minyak, time nih plak, Nur tak sedarkan diri dan Adam ader berdoa memohon agar Allah ambil apa saja dari dia tapi bukannya Nur. Cincin perkahwinan Nur hilang tetengah padang pasir, ribut pasirlah, Adam hilang plak lagik .... dan akhirnya Adam bertarung nyawa sebabnya menghadapi masalah jantung. Saper ingat masa drama dulu ader peristiwa letupan kat Mumbai, Adam terkena serpihan letupan tuh yang tertinggal dalam badan dia. Dan serpihan tuh dah kena dekat jantung dia. Time nih jugaklah rerupanya Nur pregnant lagik cepat sungguh pregnantnya. Dan di saat² kematian Adam, rerupanya ader orang yang telah mendermakan jantung untuk dia. Adam tak mati masa muda. Tapi dia mati masa dah tua. Huhuhhhuu nanti korang tengoklah sendiri kenapa lak tetiba ader masa muda ngan tua lak ...

Apapun thanx tuh "member Mama" tuh sebab sudi nak temankan Mama tengok citer nih. Korang pergilah tengok ... pada Mama memang best layan citer nih. Tapi kot korang dah tengok nanti korang rasa tak best, janganlah plak marah Mama yek .... ^_^

Thursday, May 19, 2011

Biler Adik kena marah dengan Abang

Video nih dirakamkan ketika Mama kat dalam bilik air tengah mandi. Dari dalam bilik air, Mama dengar sore Abang terjerit², pehtu disusuli ngan sore Adik menangis. Cecepat mandi kekonon nak bebel kat Abah sebab buat tak pedulik jek bebudak nih bercekau berdua. Sekali tuh, tengok² Abah tengah baik punya bukan curik tagline Dafi tau rakam dorang bergaduh. Sangat² comel, tapi kesian Adik kena cepuk beberapa kali ngan Abang.

video

Video nih agak gelap lerrr ... ^_^

Hadiah Menang GA Mak Qaiser

Mama menang GA dari Mak Qaiser nih bulan lepas. Present sampai hari Isnin hari tuh. Best sebab present nih mainan dokter² dari IKEA. Ada handyplus, picagari, termometer n bandage. Si Adik cukup suka Mama pakaikan dia handyplus ngan bandage. Tapi si Abang, menjerit² ketakutan biler Mama nak pakaikan kat dia. Pesal tah budak yang sorang nih. Sejak akhir² nih over betul perangai dia tau. Sabo jeklah Mama ...

Monday, May 16, 2011

Cerita Hari Cuti Kami

Nih n3 updated backdated yek .... baru sempat nak update. Ini pun curik masa jap sebab nak siapkan lagi satu soklan final exam nih hu³

Seperti yang Mama bagitau dalam n3 sebelum nih, minggu lepas kitorg bawaklah anak² pergi bercuti² ke Genting Highland. Bertolak dari Seremban tengah hari Ahad, lebih kurang sejam setengah dah sampai kat Genting View Resort. Tempat nih kat bawah sket dari Hotel Sri Malaysia. Sampai² jek, Abah pun kuarkanlah SLR kekonon nak snap² gambo. Check punya check rerupanya SLR bawak tapi bateri tertinggal kat umah. Kesnya malam sebelum tuh Abah charge bateri. Tengah hari nak bertolak tuh dah kelam kelibut tuh yang tertinggal lah tuh. Buek ponek yo bawak kulu kilir sudah eh camera henpon jugak yang berjasa hu³

Orang kata kalo pegi Genting nih, bawak bebudak kecik rugi sebab takleh nak main Outdoor games. Memang pun, tapi pada Mama bawak dorang main Indoor games pun dah cukup dah. Seronok bukan main lelebih lagik si Abang. Sampaikan taknak balik walaupun ader 3 benda yang tengah undermaintanence. Terpaksalah janji kat dia lenkali pegi lagik. So Abah kata kalo nak pegi lagik, kena dok kat First World pulak.



Disebabkan si Abang melalak³ menangis taknak balik, tak puas main lah tuh sampaikan orang lain dok pandang jek, terpaksalah rasuah dengan eskrim. Sejuk³ pun kitorg bantai melantak eskrim. Hu³ apa nak buat. Tuh jek cara nak bagi dia diam. Padahal Mama ngan Abah dia dah merah muka tahan malu orang dok mandang naperlah anak dia nih nangis. Takpe ek bang, lenkali kita datang lagik ek. Kali nih kita try masuk Outdoor games plak. Tapi kena tunggu Abang beso sketlah. Baru best nak main benda³ pusing³ guling³ tuh ahhahahahahah

Saturday, May 14, 2011

Fast Five

Akhirnya, setelah hampir 3 tahun Mama tak tengok movie kat panggung wayang, hari Selasa lepas, baru dapat balas dendam tengok movie. Sesambil dating ngan Abah anak² plak kami hantar ke Taska heheheh kami pakat nak tengok citer nih. Actually kitorg memang tak pernah miss follow citer Fast n Furious nih. Almaklumlah, memasing memang suka sesangat ngan resing² keta nih. Tuh pasal lah si Abang dah menurun perangai kitorg. Pantanglah nampak citer car resing kat TV, jangan sesekali berani nak tukar ke channel lain. Mengamuklah jawabnya si bujang yang sorang tu.

Pasal movie nih, Mama bagi rating 8/10. Hilang 2 markah sebab kurang aksi resing². Tapi jalan cerita kali nih memang best. Sebabnya ada gabungan pelakon² dari 2 Fast 2 Furious, Tokyo drift ngan Fast n Furious 4. Mereka bergabung semata nak hapuskan penjahat yang lagik jahat dari dorang. Dah macam citer ala² Leverage pun ader dah.  The Rock pun ader jugak berlakon sebagai Polis yang bertanggungjawab tuk tangkap mereka² nih. So pada sesapa yang minat dengan filem ala² resing, tak rugi tengok. Serius memang best. Dan akan ader sambungan yang ke 6 pulak. Lagik thrill lah rasanya .... huhuhuh tak sabar nak tunggu sambungan dia.

Jom kita review sinopsis citer nih ......

Vin Diesel and Paul Walker lead a reunion of returning all-stars from every chapter of the explosive franchise built on speed in “Fast Five.” In this installment, former cop Brian O’Conner (Paul Walker) partners with ex-con Dom Toretto (Vin Diesel) on the opposite side of the law. Dwayne Johnson joins returning favorites Jordana Brewster, Chris “Ludacris” Bridges, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Matt Schulze, Tego Calderon and Don Omar for this ultimate high-stakes race.
Since Brian and Mia Toretto (Brewster) broke Dom out of custody, they’ve blown across many borders to elude authorities. Now backed into a corner in Rio de Janeiro, they must pull one last job in order to gain their freedom. As they assemble their elite team of top racers, the unlikely allies know their only shot of getting out for good means confronting the corrupt businessman who wants them dead. But he’s not the only one on their tail.
Hard-nosed federal agent Luke Hobbs (Johnson) never misses his target. When he is assigned to track down Dom and Brian, he and his strike team launch an all-out assault to capture them. But as his men tear through Brazil, Hobbs learns he can’t separate the good guys from the bad. Now, he must rely on his instincts to corner his prey… before someone else runs them down first.

Fast Five stars is helmed by Justin Lin who directed The Fast and the Furious: Tokyo Drift and Fast & Furious.

p/s nak try bawak hero² tengok citer Kung Fu Panda 2 yang akan keluar 26 Mei nih ... ^_^

Blogger Down??

Fuhhh ... Alhamdulillah dah ok balik dah ... Mati kutu Mama sehari nih sebab tengah free nak update blog tetiba leh down plak. Seharian lak tuh .... Terpaksalah layan FB jek dr pagi sampailah ke malam nih ha ...

Ok .. sat gi Mama update citer² yang tertinggal minggu nih yek ... check it out!!!

Monday, May 9, 2011

MiNGGu² YaNG SaNGaT BiZi

Wahhh .. lama betul tak update blog nih. Sekali lagik blog Mama dilanda serangan Labah². Habis bersawang dah nih .... Aduyaiiii, itulah nak wat cemanakan. Minggu lepas bizi betul sebab wiken harituh kolej Mama wat Open Day. Ngan bizi attend final project student IT lagik, bizi marking assessment student lagik.

Then hari ni dan esok Mama cuti tau. Saja bawak anak² jenjalan kat Genting Highland. Lama sungguh tak pergi. Sekali pergi, takde apa yang berubah pun. Yang pastinya, area opis lama Mama kat Taman Maluri, KL tuh yang banyak dah berubah. Memacam naik dah bangunan. Huhuhuhuh nampak sangat dah bertahun sungguh Mama tak jejak kaki ke KL. Tetiba leh jadik jakun jap tengok jem kat KL tadik ^_^

Sempat update jap tetengah malam nih, sebabnya hero³ dah terbongkang tergolek kepenatan. Mama jek tetiba takleh nak lelapkan mata. Teruslah on lappy update belog kejap sesambil siapkan soklan final exam. So jangan ingat Mama cuti tapi tak siapkan keje yek ... heheheheheheh

Nanti ader masa Mama updatelah cite basi pegi Genting nih yek ... ^_^

Wednesday, May 4, 2011

" aYie NaK aiR MaTa JuN, MaMa"

Haaaaa???? Air Mata Jun?? Permintaan dari anak Mama, Si Abang tu. Kejadian berlaku petang semalam dalam kereta lepas Mama amik dorang balik dari skul.

Situasi 1

Abang: Mama, Ayie nak airmatajun Mama.
Mama: Air apa bang? (sambil otak ligat cuba memahamkan)
Abang: Airmatajun ...
Mama: Ai Ma Jun?
Abang: Bukan .... bukan ... Air ... Mata Jun ....
Mama: Ooooohhh Air Mata Jun. (buat² paham jek) Ayie pernah minum ke air tuh?
Abang: Pernah ... Ayie minum ngan Batrisya .... ngan Kandar ...
Mama: (ehmmm ... minum kat skul lah nih) Nak beli kat mana?
Abang: Kat kedailah Mama ....
Mama: Ha nanti Mama tanya kat nenek, nenek beli kat mana okay?
Abang: Okay ... beli kat kedai, kat Carrefour, kat Giant ...

Terus abis kat situh jek .... dah takde sebok² nak mintak Air Mata Jun lagik ...

Situasi 2
Kat umah tengah dok lepak² sambil tengok tv

Mama: Abah, tadi lam keta, anak Abah mintak kat Mama nak minum Air Mata Jun
Abah: Ha??? Air apa?
Mama: Tah .. dia kata Air Mata Jun
Abah: (terdiam sambil berpikir gaknya) Air apa tuh Mama?
Mama: Tak tau Mama dho ... dio mintak tadik kek lam keto ... Air Mata Jun ... Tah air mata si jun mana tah yang dia minum tah gaknya ....
Abah: Ohhhhh ..... Hahahahahhhahha Air VITAGEN lah ... Hahahahahahahha

Aduyaiii Abang, camnolah Air Vitagen tuh bleh jadik Air Mata Jun? Pueh lah Mama mikirkan air apo lah yang anak bujang sorang nih mintak. Hahahahahahahahhahaha lawak betullah Abang nih ....

CeK PeRTaMa DaRi Mr. NuFFNaNG

Alhamdulillah, setelah berbulan lamanya huishhh memang sangat lama barulah Mama berani nak cash out kan duit dari Nuffnang. Takdelah banyak mana pun. Tak macam blogger² otai yang dapat sampai bleh beli LCD Flat Screen or Laptop. Mama nyer cukuplah takat bleh belikan hero² baju barang 2-3 helai. Apapun, syukurlah ... saper nak bagi duit sesenang camnih kan. Kalo ikutkan Mama register ngan Nuffnang nih dari bulan 10 tahun lepas. Kira² dah 7 bulan. Orang lain 7 bulan dah dapat ribu riban gaknya hu³. Takpelah, nih semua buatkan Mama lebih bersemangat nak merapu menulis dalam blog nih ^_^

Dapat cek nih hari Jumaat lepas. Tapi sampai la nih tak pegi beng in kan pun lagik. Jauhlah pulak nak menapak ke Maybank nih ..... ^_^