Followers

Sunday, October 30, 2011

Cuti-cuti Malaysia ....

Bersempena Negeri Sembilan menang Piala Malaysia, jadiknya kami anak beranak berpakat nak cuti2 Malaysia ke Pantai Timur. Ehhh pantai timur plak jadik pilihan kan? Macam saje carik pasal jek nih?

Okey ... tang kami nak pegi bercuti disebabkan N9 menang tuh tipu. Sebenarnya, memang dah rancang lama. Kalo ikutkan bukanlah cuti2 Malaysia pun. Abah ader miting selama 3 hari di negeri pantai timur tuh. Kebetulan, bilik dapat untuk seorang. Pelagik, sambil menyelam minum airlah kami. Hangkut anak beranak kekonon pegi bercuti. Sudahnya nanti kitorg dok dalam bilik jek jawabnya hahahahah takpelah, sampai sana sok, taulah Mama apa nak buat ^_^

Ehh ... dah 2 kali dah N9 menang nih. Takkan sehari cuti pun takde ... KEDEK betul lah ....

~ Saya anak jati Johor ahakksss ~

Thursday, October 27, 2011

Gelabah bila entri tak keluar ....

Itulah ... dok gatal tangan nak letak widget² canggih, sekali tuh tetiba jek blog Mama jadik camnih ...

Klik lah kat mana² blog archive tuh tapi entri takmo jugak keluar. Ingatkan blogger problem, skali bukak blog Hot Mama, elok jek plak. Last² perasan kat shoutbox, eB shout kata entri tak keluar. Ahhh sudah, mmg naya jek nih. Hahahahahah kesnya kekonon nak letak widget "read more" kat post. Tapi nih plak jadiknya. Sebaik buat back up. Kot tak .... memang jenuh nak edit balik coding dia tuh. Heeeeee pasnih sumpah dah taknak godeh2 lagik .... padan muka haku!!! Gelabahhhhh ..... ^_^

Game Set 1: Day 3-A photo of someone you love

Luv them so much ^_^

Tuesday, October 25, 2011

Oreo goreng special made from Mama Cyda

Hahahahaha akhirnya, peram lama betul nak buat, hari nih baru menjadik. Entry seblum nih ada Mama buat kat sini. Mama buat nih khas untuk rerakan sekerja kat opis nun ha. Maklumlah, selalunya mereka² rajin tunjuk bakat buat kek, cookies, donut dan macam² lagik. Terpikir jugakkan, asyik dorang jek bagi kita makan. Pesalahnya Mama pulak try. Sedap tak sedap memang dorang kena makan jugak. Kiranya dorang nih jadik bahan ujikaji .. hahahhahaha sorie guys .. jangan marah arrr ...

Tak susah pun nak buat oreo nih. Tak sampai 15minit pun dah siap. Hasilnya??? Memang superb (kes masuk bangkul angkat sendiri nih eheheh). Paling sedap kalo makan panas². Sebab time tuhlah krim dia melting sedap sehingga menjilat jari (ohhh haku perasan lagik). Buktinya, Mama bawak gie opis, tak sampai 10minit licin. Seronok tengok biler habis licin dorang makan. Jom kita tengok cemana cara nak buatnya yer ...

Bahan²
Tepung pancake perisa asli
Biskut Oreo (nak sedap guna perisa Blueberry IceCream)
Telur
Air
Minyak masak

Cara membuat
Campurkan telur, air dan minyak ke dalam tepung dan kacau sehingga tidak berketul. Kemudian, masukkan biskut tadi, gaul² kan dan goreng. Siap untuk dihidangkan.

Dah ... senang jek kan? Ooopsss, ada tips sikit pasal biskut tuh. Biskut mestilah di masukkan ke dalam fridge lebih lebih kurang 4 jam (Mama beli biskut nih semalam, terus masuk fridge) supaya biskut tak akan pecah masa gaul dalam tepung.

Selamat mencuba. Kot yang ader anak² bleh cuba. Mesti dorang suka .... ^_^

Monday, October 24, 2011

Game Set 1: A photo of yourself a year ago

Gambo tahun lepas. Sorielah, takde gambo sensorang. Almaklumlah .... orang tak pandai bergambo eheheheh Alahhh samer jek, tak banyak beza pun. Alhamdulillah, still ader 2 mata, ader hidung ngan mulut ... ^_^

Tuesday, October 18, 2011

Game Set 1: Day 1-Your Facebook profile photo.

2 bulan kebelakangan nih, Mama memang betul² bizi sampai takde masa nak update belog usang nih. Kelas Mama untuk semester nih sangat² pack. Nak curi² masa pun agak payah. Yang sempat Mama buat pun bw jeklah. Itupun sehari sempat 1 rumah jek. Petang semalam, lepas bw rumah Liyana nih terpanggil lak rasanya nak buat entri yang dah ditetapkan tajuknya bagi setiap hari. Jadiknya, akibat dari kesibukan yang melampau nih, Mama terpaksa cari alternatif lain supaya takdelah belog usang nih nampak cam tak berjaga+dah mati.
Start dari hari nih, sampailah ... Insya-Allah 20 hari yang berikutnya, Mama akan buat entry berpandukan kepada tajuk² game yang Mama kopi teh dari rumah dak Liyana tuh. Ader beberapa yang Mama ubah² sket tajuknya. Kalo ikutkan tajuk untuk hari nih adalah .... gambar profile FB Mama. Currently Mama pakai gambar ini ...

Inilah dia buah hati pengarang jantung Mama. Stress camne pon keje kat opis nih, tapi biler balik rumah tengok muka dorang, terus hilang segala masalah. Si Abang .... dah pandai melawan cakap. Taknak dengar kata. Nak swuh dia dengar cakap terpaksa rasuah dengan benda² lain. Contoh cakaplah nanti tak dapat baju BoboiBoy lah, topi Angry Bird ke or car racing. Ishhh ... macam tak baik jek ajor anak camtuh kan. Abis tuh, apa lagik yang Mama nak buat supaya dia ikut cakap? Si Adik .... steady jek tapi dalam masa yang sama, nakal tak bertempat. Suka menyakat Abang sampailah Abang nangis. Kalo Abang sangat rapat ngan Abah, Adik pulak, memang tak boleh pisahlah ngan Mama. Apapun terjadik, Mama tetap sayang kamu berdua dunia akhirat .... Muahhhhhhh

Thursday, October 13, 2011

Aksi² Si Cilik

Suke tengok aksi kanak² riang nih kan ... comel jek ^_^

Happy jek kan ... Tetiba teringat masa zaman kekanak dulu. Seronok betul .... ^_^

Wednesday, October 12, 2011

Ini entri suka hati, takmo sentap³ lagik dahhhh ....

Lately nih sangat³ lah bizinya sampai tak mampu nak update belog nih ha. Banyak citer³ menarik tuh berlalu bagai angin lalu jeklah tak dapat nak share kat sini. Jangan ingat lecturer nih takde keje or tak bizi cam pegawai³ tuh. Kami nih lagik bizi kalo:-

1) Sehari kelas pack dari pagi sampai ke petang walhal kelasnya 2 subjek jek. Dah tuh, 1 subjek 3 jam, kompem³ lah nak ngadap pc pun tak sempat. Sempat ngadap untuk untuk log in log out kelas jeklah. Kot tak kang melayang RM100 lagik (ehhh dah janjikan taknak sentap³ ader gak terselit citer nih huhuhuhuh)
2) Sangat rajin bagi student latihan, lab exercise, quiz, test bla bla bla bla .... lepas tuh kumpullah berbanyak³. Dah menimbun sampai tak nampak muka lecturer, barulah terhegeh³ nak marking assessment budak³ tuh. (errr yang nih lecturer lain tak kot ... tp Mama sorang jek camtuh ^_^)
3) Kena siapkan report yang tah hapa³ walhal report tuh bleh generate kat sistem jek pun. Saje nak banyakkan kan keje lecturer.
4) Esok ader quiz or test tapi ... alamak soklan tak buat or buat³ lupa. Gelabahlah curik masa yang ader untuk buat soklan tuh semua. Sudahnya main kopi teh jek dari Internet (haaaaa yang nih memang ahkak selalu buat heheheeeeeee ^_^)
5) Berusaha mencari nota or bahan pengajaran bagi subjek³ baru yang rata³ memang tak di beri modul or secoet notes pun dari HQ. Ko lecturer, ko pandai³ lah carik notes sendiri nak ngajar student apa. Jangan bagi student komplen sudah ... (bleh gitu?? Bleh jek ... opis nih wat camtuh pe ... hahahah)
6) Biler keje semua dah selesai, Mama bizi bukak belog mat gebu, beautiful nara, oh media carik info bergosip pasal artis. Pehtu ngumpat sesket saja wat tambah dosa jek kan hahahahhaa

Haaaa ... pendek kata memang life Mama nih kat opis sentiasa jek bizi samada ngan kerja yang dah memang sedia ada kena buat atau pun kerja yang Mama saje carik nahas nak buat.

Friday, October 7, 2011

Sentap, kecewa .... SEDIH!!!

Semalam pagi nak log in kelas, masuk jek sistem terus kuar menatang nih ha. Paling tak tahan tang deducted RM100 tuh. Bayangkan Mama nyer total class cancelled 10 so kena tolak RM1k? Gilerlahhhh ....

Actually, tuh bukannya jumlah class yg Mama cancelled kan.Tapi itu adalah jumlah kelas yang Mama tak login dalam sistem. Cekorang tengok masa kelas Mama tuh. 2jam+1jam. Kalo ikutkan 3jam straight jek. Tapi sistem nih divide kan ikut 2 hours lecture and 1 hour lab. Tak ke bengong lecturer nak berkejar ke pc semata nak login kelas. Dahlah limit time setengah jam jer. Kot tengah syok mengajar ingat kita nak pandang jam ker? Kalo kelas yang memang menggunakan pc memang takde masalahlah. Tapi yang menjadi masalah sekarang nih, kelas Mama sebenarnya semua teori. Tah saperlah yang bijak sangat bleh divide ikut camtuh. Nak masuk lab pekebendanya kalo dah subjek tuh subjek network? Peralatan pun tak cukup ader hati nak swuh buat kelas dalam lab? Paling tak tahan, senang jek nak tolak gaji orang kan??? Ada ke patut??

Opis korang camnih tak? Sedihlah ... main ugut2 plak ....

Wednesday, October 5, 2011

Wordless Wednesday #8 - Kata-Kata Professor Ungku Aziz

Agak² anda yang mana satu?
*Taken from FB*

Monday, October 3, 2011

Ehhh ... Ayahandaku masuk suratkhabar? Wahhh ... glamer kejap ...

Sabtu lepas tengah otw nak balik umah MIL, dapat call dari Uncle Mama, semata nak bagitau yang paper NST Jumaat lepas gambar ayahanda Mama keluar terpampang besar katanya.Dan lagi, Uncle Mama swuh carik paper NST tuk simpan wat kenangan. Wahhh ... mana pulak nak carik tuh. Lepas tuh dapat pulak sms dari adik perempuan Mama semata jugaklah nak bagitau, paper Utusan pulak, keluar gambo ayahanda kami. Mak aiihhh bebetul glamer Abahku ini. Sesampai jek kat umah MIL, MIL Mama pulak tanya Abah Mama penerbangan pertama ker? Sebab katanya macam gambar Abah jek dalam paper tuh. Haaaa ... memang sahlah tuh betul gambo ayahandaku tercinta. Tak tunggu lama terus selak paper carik sampai jumpa. Aduhhhh .... rindu betul biler dapat tengok gambo Abah. Tercarik2 jugak takde ke gambo Emak ek? Hehehehehehe

 Close up (amik dari FB cousin Mama)
Nih petikan asal. Henpon tak canggih, cengginilah hasil gambo yang dapat ... 

Rindunya kat Mak Abah. Apa khabar mereka ek? Jumaat lepas, pagi masa Mama tengah drive ke opis, dapat panggilan no +000001132. Biler angkat sempat dengar "hello" jek terus terputus. Huwaaaaaa ... itu sore Emak!!!! Try call balik tak dapat, call adik-bradik lain, dorang kate takde pulak Mak call. Ehmmmmmm .... Malam tadik jek 2-3 kali mimpikan Mak & Abah .... Rinduuuuu .....