Followers

Monday, December 13, 2010

KAMI MERAYU

Mama menyokong penuh kempen yg dianjurkan oleh en. ben nih. tuh yg rasa terpanggil gak nak berkempen sama. Korang nak join? Jom klik sini ....

Nak kata pengalaman bersama perokok nih, dah selalu sgtlah. Kadang tuh rasa cam pelik jek napalah asap rokok dia mesti nak pegi kat mama jugak. Paling tidak pun mama buat2 batuk or kibas2kan dgn tangan. Nak sound lelebih tak branilah ... Tapi sebenarnya mama mmg tak suka dgn perokok nih + mama alergic ngan asap rokok. Kesnya ... mama hampir2 takleh idop lama disebabkan asap rokok nih dan si perokok itu tak lain dan tak bukan adalah ayahanda tercinta mama ... Sedihkan??? 

Ehmmm .. semuanya berlaku 26tahun yg lampau (giler dah lama ... dah tuo ruponyo den nih ha) Abah mama mmg seorang 'Heavy Smoker'. Sehari dalam 5-6 kotak selamba dia bleh balun abis. Pulak tuh ms zaman dulu2 nih, dorg bleh plak buat cam lucky draw beli sekotak rokok nnt kat dlm tuh ader present leh dpt se'karton' kotak lagik. Masa nih mama umo 5 thn. Abah mama tak kira masa or tempat nak merokok. Mama pulak mmg rapat ngan Abah mama. So setiap kali hembusan asap rokok tuh sah2lah akan dpt kat mama kan? Nak dijadikan cerita. Ader satu hari nih mama kena batuk2 tak henti2. Batuk yg mmg takde kahak. Batuk kering lah camtuh. Mama dibwk ke klinik. Then mak mama gtau mama batuk. Kena tonsil sbb suka minum ais. Dokter pun bagilah ubat batuk biasa tuh. Tapinya berlarutan smpi 2 mggu. Time nih, mak n abah cam dah panik sbb batuk mama makin teruk. Dorg bawak lagik pegi klinik yg lain plak. Klinik Dr. Chua Soi Lek (bekas menteri kesihatan) terus dokter tuh terus bwk g x-ray. Lepas jek x-ray dokter panggil mama, mak n abah masuk lam bilik dokter. Yg mama ingat, abah kena marah ngan Dr. Chua sbb dia kata paru2 mama penuh ngan asap. Dia tunjuk kat x-ray tuh mmg nmpk gelap jek. Paling mama ingat ayat dia "You nak anak you mati ker?". Dan disebabkan peristiwa tuhlah Abah mama amik kptsn tuk berhenti terus dr merokok. Alhamdulillah smpi skang nih mmg Abah mama tak brani lgsg nak merokok balik. Dokter bgtau yg mama hampir2 kena sakit paru2. Kalau Abah mama tak berhenti terus kemungkinan mama nak hidup lama amatlah tipis. Alhamdulillah sekali lagik, mama dpt hidup smpi ke hari ini. Dan disebabkan peristiwa silam inilah, mama begitu cerewet utk mencari boipren apatah lagik calon suami. Sebaik jugaklah dpt abah yg mmg bukan perokok. :D
p/s abang ipar mama seorg perokok. Tapi kaklong mama pernah bgtau kat dia kes mama nih so bila depan mama dia mmg tak berani lgsg nak merokok ... heheheh rasa cam best jek plak ader org hormat kat kita camtuh kan :D

4 comments :

nadzirah razalli said...

huhu..smpai cmtu sekali ye..bahaye nye..nasib baik mama xde pape...baguslah kalau dah berhenti..

✿ CikCimi said...

ban je semua rokok.
:)

Heidi Shafiq said...

err...

Amy Syaquena said...

As'salam...

segmen en.ben semua best