Followers

Tuesday, July 5, 2011

Takda bakat memasak ker?

*saje tepek gambo diri sendiri, asik tepek gambo anak² jek kan*

Entri nih takde kena mengena ngan orang lain. Nih entri nak mengata pasal Mama. Bakat memasak? Ehmmm ... so-so jeklah. Naper Mama kata camtuh? Sebab, Mama tak rasa lagik Mama nih perfect bab memasak. Takat masak nasik, spaghetti, goreng² lauk pauk tuh, Alhamdulillah yang tuh dah pass dah. Tapi tang nak membuat kek ker, kuih muih ker. Aduhaiiiii memang takde bakat. Bukan tak pernah try, banyak kali. Tapi tak pernahnya lah menjadi. Buat kek, kompem 'bantat'. Buat kuih mesti kalo tak terkeras, akan terlembiklah. Takpun rasa tah hape². Jangan tak tau Mama buat agar² pun tak jadik tau tak! Yang instant jek pun. 

Rasa sangat² kerdil diri ini jika di compare kan dengan isteri² atau ibu² di luar sana. Tengok kat blog memasing, cerita pasal masak kek itu, buat kek ini, buat puding rotilah bla, bla, bla, blaaaaa .... seronok jek. Teringin nak jadik cam korang sumer. Tapi tak taulah kenapalah tangan Mama nih takleh nak buat benda² tuh sumer. Lagik sedih biler ader orang pernah tanya direct kat Mama, Mama nih memang tak reti masak ker? Wahhhhh tertusuk sembilu rasanya nih. Tapi Mama cuma senyum jeklah. Dah memang kita takde bakat ke arah itu. Nak wat cemanakan? Skang nih memang dah takde keinginan nak mencuba buat semua tuh. Takut tak jadik lagik dan jugak takut membazir. Last, tong sampah umah haku jugak yang dapat makan free .... 
Satu bakat Mama, Mama leh repair pc or laptop, setup network or even buat cabling skali. Takat panjat² bumbung baling² kabel tuh takde hal lah. Bleh setup server n maintain server. Godeh² pc or sistem dr ok ke jahanam or dr jahanam ke ok pun boleh. Agaknya bakat nihlah jek yang paling sesuai tuk diri Mama kot. Alaahaaaaiiiiii ......

14 comments :

ejulz said...

xpe.. slow2.. yg mjadi mangsa mencuba masakan yg jd @ x mesti si suami kan.. heHe

KatekateKite said...

setiap org mesti ada kelebihan n kekurangan masing2 kak.

kite tatau masak tapi kite tau bende lain kan?

org yg masak mcm2 tu, ade jugak bende yg mereka tak tahu....

jangan putus asa k! dan jangan rendah diri... bukan taktau langsung...... =D

noor said...

pkar msk2 keyboard yer dot hehehehe...

itu ini sana sini...blog aku..i folo

MaMa CyDa said...

ejulz:
huhhu 4 thn mencuba nih, belum cukup lagiklah ...

MaMa CyDa said...

k3:
wahhh panjang lebar nasihat & kata semangat dr kamoo .. mekasih ye dik ... ^_^ me ... takkan putus asa!! huhuhuh

MaMa CyDa said...

noor:
agak² kalo aku msk keyboard ko nak makan tak? wahahahah

i dah folo n letak lam bloglist ^_^

~ yus ~ said...

practice make perfect mama cyda...

sokongan dari suami perlu rasanya sbb dia yg tukang makan nanti kan...

kak yus biasa gitulah, bila tak jadi rasa down, tapi suami boleh selamba je bedal, dia kata ok, cuma kurang sedap..cuba lagi.

Lama 2 jadilah juga walau mungkin tak sesedap orang lain punya..:)

zuwaidah said...

itu kira dah bakat terpendam tu...repair PC??? lagi dasyatttttt!!!
kak zu pun tak pandai masak gakkkkk bukan mama cyda sorang saja tawwwww

azza said...

ala kak dot..akak xterror msk kek n kuih muih..tp spaggeti akak...
sedaaaaaaappppppppppp....bestttttt...kire oklah tue...
nway..samelah kite kak..bkn pndai pn bt kek nie...GAGAL!!!!!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

setiap org ada kelebihan masing-masing..

sy lglah surirumah..tp takda bakat gak buat kek dan kueh tu semua..kalau bab masak-masak lauk okeh la..tu pon tak tahu sedap ke x..

Qaseh said...

sama lah kita...masak biasa2 tu boleh lahh..bab masak kek, pastry , kuih2 tradisional ni mmg boleh blahhh je la..

~~@lyci@~~ said...

aku pun sama jer dott.. bole lah maska skit2.. kalau ari keje yg lebihnya mkn kedai @ tapaw.. boleh kira brape kali aku masak haha..

mekchu said...

hai mama cyda.. thanks sudi drop & komen blog mekchu..

kebetulan kita sama.. tak de bakat langsung nak hasilkan menu yg best2.. masak chienese kue teow pun dah rupa gulai labu.. hahahaha.. syhh ini rahasia...

salam kenal & rumah semi-D tu mmg kat area senawang :)

OMR (Rose) said...

alahai....'ibu' yg disini pun x berapa nk pandai sgt bab2 memasak ni...hahaha...kalau buat dessert2, insyaAllah lepas-la...masak lauk pun blum cukup ilmu lg...padahal mak sendiri & mak mentua 2-2 mmg terer masak...apo nak jadi ntah...kui kui kui