Followers

Monday, July 11, 2011

Jari Adik melecur terkena seterika panas!!

Cianlah anak Mama yang sorang nih. Jari jemari dia yang montel lagik chumil tuh melecur pulak. Kesnya, pagi semalam, lepas Mama iron baju (nak gi kenduri kawen kat kampung Abah-Rembau), Mama dah off suis, dah siap sorok iron bawah meja lagik. Dan² tuh jugak, Abang request susu kat Mama. Abahnya pulak lam bilik air tengah mandi. Elok jek Mama kat dapur tengah basuh botol susu, tetiba dengar adik menjerit kuat sambil dengar bunyik iron terjatuh. Berlarilah Mama ke depan, tengok adik dah pegang tangan belah kiri dia sambil nangis meraung². Aduhaiiiii ... hati mana yang tak tersentap biler tengok jari anak kena iron yang masih lagik panas. Adik nih memanglah sangat² lasak. Dia memang suka mengacau kalo time Mama tengah iron baju. Tiap kali tuh jugak Mama warning kat dia, cakap panas. Tapi dia wat tak reti jek. La nih dah kena ... haaaaa memang takleh nak kata apa lah .... Bulan lepas, Si Abang lutut berlubang dek kerana berebutkan remote ngan Si Adik, terus terjatuh atas mainan. Hamikkk ... tertobek lutut tuh. Seminggu berbalut. MIL kata kot bawak pegi klinik mau kena jahit. Tapi kitorg buat home treatment jek ^_^

Tanda bulat² merah tuh yang melecur menggelembung kena iron tuh. 3 jari sekaligus!! Cianlah jari chumil anak Mama nih. Lepas jek kena tuh, Abah terus letak minyak. Setengah jam ko, tak berhenti nangis si kecik nih. Dengan Mama² sekali nangis sebab kena marah ngan Abah, cakap yang Mama nih cuai. Sedih tau!! Huwaaaaaa sampai hari nih pun rasa bersalah sangat ngan Adik.

Masa Abang umur 8 bulan, pernah tercurah air panas kat kaki dia. Tapi disebabkan kejadian tuh berlaku kat umah MIL, dan MIL Mama ader krim apatah yang memang untuk melecur, so MIL cecepat letak kat kaki Abang, memang takde pape pun. Bekas pun takde. Memang bagus krim tuh. Tapi kes Adik nih jadik kat umah kitorang, letak minyak jeklah. Tuh pasalnya jadik gelembung camtuh. Oooppsss, lupa pulak. Si Abang masa umur 1 tahun pun pernah melecur jarinya, gara² main bunga api time raya dulu.

Alahaaaaiiiii anak² Mama. Korang memang suka gaknya kena melecur sana sini ek? Jatuh katil tuh takyah citerlah. Dah jadik rutin gaknya. Sampaikan skang nih, kami pakat tido kat bawah .... Peringatan tuk Mama n Abah. Lepas nih kena beli First Aid Kit letak kat umah. Dua beradik nih sangat lasak!!

11 comments :

BRO_MONDAY said...

mama cyda : anak kawan ai tempohari kena gak, lagi teruk...bapak nye (kawan ai) terlelap kejap je...anak nye tu gi main iron pandai bukak plug sendiri..adesss...cian...cian kat budak²...

zuwaidah said...

kasihan laaaa...mesti sakit tuuuu.
ya bagus kalau rumah kita ada first aid, kalau ada emergency tak ler susah dah nak cari botol ubat, minyak ke apa kan.

MaMa CyDa said...

bromonday:
tuhlah kan ... dorg nih mmg kita kena perhatikan 24jam. takleh lepa sket. aduyaiiii

eB ezrin said...

uioshhhh... takotnyer... aed pn g2 ler... camno nk monitor dorang tuh 24jam?... hu3

OMR (Rose) said...

alahaiiii...kesian kat adik =(
budak2 mmg lasak...lg2 bdk lelaki kn?...aqif tu pun suka benor main suis...tp pandai plak dia ckp..'x leh pegang eh ibu? panas eh?'...haishhh....risau2...stkt ni blum pernah kena la lg

MaMa CyDa said...

eB:
huhuh mmg takleh nak monitor 24jam. jawabnya satu keje pun tak jalan ^_^

MaMa CyDa said...

OMR:
mmg bdk² camtuh kan. kot yg lasak tuh lasak kemain. tak taulah nak wat cemana lagik. yg best tuh Abah nya mesti cakap, biorlah anak² lasak. baru minda dia cepat jalan huhuhuhu iye kan jeklah ... ^_^

Mama Kembar 3 said...

alahai ciannya kat adik. tp nak buat camna kan, budak budak ni lasaknya kita susah nak monitor 24 jam. moga cepat baik laa jari jari comel tu kan

Qaseh said...

bila dah melecur n luka ni br diorg serik nak main lg kot...biasa la bebudak diaorg nak membesar mcm2 diaorg nak try...

BUNDA a.k.a KN said...

assalam salam ukhuwah dari BUNDA

Sa said...

saya pon kena marah dgn mak bila anak umur setahun melecur kene seterika..

dah hampir seminggu letak gamat..pastu baby lasak biasalah ..gerak sana cni tu duk luka je balik..camne eh??blur ni..tkaut infection