Followers

Tuesday, July 19, 2011

Adik diserang penyakit Tangan, Kaki dan Mulut

Dugaan betulkan? Lepas kena iron panas, si kecik chumil nih kena penyakit nih plak. Memula kitorang ingatkan adik kena 'Chicken Pox'. Tapi biler tengok bintik² berair tuh muncul kat tempat² tertentu jek, teruslah Mama jadik cam curious. Then malam Sabtu tuh, kami berempat takleh tido lena disebabkan Adik menangis setiap stgh jam. Gara² mulut dia sakit, nak minum susu pun tak leh. Cian anak Mama nih, kat dalam mulut, lidah gusi n lelangit pun ader bintik² air tuh. Pagi Ahad bawak adik pergi klinik, dokter check punya check rerupanya dia kena Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut atau HFMD. Berderau darah Mama biler dokter cakap camtuh. Risau betul. So dokter kata kena pantaulah keadaan dia. Kalau boleh jangan hantar TASKA sebab senang berjangkit. Risau jugaklah nih kot berjangkit kat Abang pulak. Ubat pun dokter cuma bagi Antibiotik, Ubat gatal ngan Calamine Lotion. Sebab dokter kata penyakit nih takde ubat yang khusus.
Actually, lepas keluar dari bilik dokter, Mama blur tak tau apa² info pasal penyakit nih. Memang pernah dengar tapi tak pernah nak amik tau! So Mama try search kat internet, last² jumpa satu artikel dalam blog Dr. Azwan nih. Kuranglah sikit rasa risau kat hati Mama nih.

Skang nih, Adik memang dah ok. Selera makan dan minum pun macam biasa. Aktif macam biasa jugak. Mamapun baru dapat tau anak buah member Mama sampai kena admit hospital. Tapi Alhamdulillah, semalam dah discharge dah. Memang tengah musim kot penyakit nih kan. Haraplah Adik cepat sembuh yer. Mekasihlah kat MIL sebab sudi nak jaga Adik. Kot tak memang Mama kena cuti seminggu lah jawabnya. Doakan anak Mama cepat sembuh yer kengkawan semua. Amin!!!!

6 comments :

zuwaidah said...

semoga cepat sembuh dan ceria selalu yeeee

lurun namzar said...

smuga cepat sembuh... amiinn... :)

BRO_MONDAY said...

mam cyda : anak ai si Scha tu pun dah pernah kena HFMD masa umo berapa ntah x ingat...kesian budak² kena penyakit ni...bayangkan lah dalam mulut tu banyak ulser, dalam 5-6 bijik kot...payah nak minum+makan...adess...

MaMa CyDa said...

thanx all ...

bro monday: sian kan tgk bebdk kecik dah kena sakit cenggitu. risau sgtlah mak dia nih haaaa ....

BRO_MONDAY said...

mama cyda : betul.....wife ai pun aritu nangis² bila mengenangkannye...mak bapak mana lah yam x kesian anak kena camni...sabar ok...ikut nasihat doc...

armouris said...

lagi info tentang penyakit tangan, kaki dan mulut di SIHAT SELALU - Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut