Followers

Tuesday, July 12, 2011

Public Phone dan anda

Pagi tadi OTW ke tempat kerja, Mama dengar kat HOTFM topik pasal Public Phone. So ramailah yang share pengalaman mereka since sekarang nih Public Phone seperti dah dilupakan terus. Sebab kebanyakkan penduduk kat Malaysia nih dah pakai handphone.

Mama pun nak share jugaklah pengalaman Mama menggunakan Public Phone nih, suatu masa dulu. Kalo tak silap Mama, public phone dedulu kaler oren. Gigihlah Mama carik picca phone lama tuh, tapi takde. Masa Mama form 1 sampai form 3 Mama dok sekolah Asrama. Dekat Batu Pahat jugaklah. Amik aliran Agama so kenalah dok hostel. Time form 1 baik jeklah perangai. Biler dah masuk form 2 mulalah tunjuk belang. Maklumlah sekolah pun semua perempuan. Belang apa yang Mama tunjuk ek? Paling takleh lupa, kitorang tebuk duit syiling 20sen, letak benang or tali. Kalo nak tipun guna public nih, masuk duit pehtu tali tuh pegang siap². Agak² duit tuh macam dah jatuh, cecepat tarik balik. So nanti otometik phone nih detect balik duit 20sen tadik. Hahahah nih cousin Mama yang ajor

Satu lagik, duit 1sen. Yang nih idea Mama sendiri. Time tuh memang dah sengkek duit syiling. Yang ader duit 1sen jek. Kemain banyak lagik. Tah cemana tetiba bleh Mama terpikir nak buat jahat, masukkan duit 1sen lam phone. Untung² dia detect jadik 10sen. Sekali tuh, memang betul tekaan Mama. Memang dia detect jadik 10sen. Apalagik, bukan kitorang gunakan tuk pakai phone jek. Habis sampai mesin beli air tuh pun kitorang pakai. Hahahahah last² kantoi. Sebab orang telekom ngan kantin sekolah bising² asik dapat duit 1sen jek. Mama and the gang wat bodo jeklah. Tak lama pun. Reda kes tuh, kitorang wat balik. Sampailah abis form 3. Masuk form 4 n form 5 Mama dah sekolah lagik jauh kat Kota Tinggi nun. Sekolah tuh plak, public phone dia dah agak canggih bleh pakai kad lagik. No more public phone kaler oren. Satu lagik, dah masuk sekolah Agama. So kelakuan tuh kenalah behave sket kan.

Biler dah habis sekolah, masuk kolej pulak. Kebanyakkan public phone pakai kad atau lebih dikenali sebagai Unifon Card. Masa nih siapa pakai kad nih memang kira anak² orang kayalah. Hahahahah mau tak. Satu kad rega RM10 paling murah. Mama paling banyaklah guna kad nih. Maklumlah, time tuh pakwe jauh dimata. Tetiap minggu dia main kirim kad fon nih jeklah swuh buat telefon dia. Ooopppssss nih citer lama nih. Sebelum kenal Abah lagik nih ... ngehngehngeh

Tak silap Mama, tahun 1999 barulah handphone popular dikalangan pelajar² kolej or Uni. Sama gaklah, time nih saper pakai handphone dia di cop anak orang kaya. Mahal tuh ... beribu rega handphone beso bagak stok buat baling anjing jek tuh. Mama memang tak mampulah. Pakat pakai telefon umah jek. Lagik senang. Bil pun takdelah mahal mana. Tapi kot dah duduk menyewa reramai. Kompem bil beratus beribu. Paling sakit ati, ader yang taknak ngaku dia pakai. Saper nak bayar bil bebanyak tuh? Sendiri pandai nak masuk telefon umah, sendirilah jugak kena bayar ....

Jadiknya sekarang nih, memang mama peratikan public phone nih dah takde peminat dah. Mat² bangla n indon pun dah pakai handphone. Lagik canggih dari Mama tuh. Mama perasan jugak, kat area Seremban nih dah tak banyak dah public phone nih. Mungkin satu masa nanti public phone nih dah boleh jadik tugu peringatan jeklah kan. Apapun memang kenangan lah menggunakan public phone nih. Bebudak zaman sekarang mana nak rasa pengalaman cam Mama nih? Ader ker gaknya? Huhuhuhuhuh

4 comments :

Mama Zara said...

menarik citer public phone ni..nak citer gak la...hihi

zuwaidah said...

zaman kak zu dulu cuma ada public phone, udah keje (itupun tahun 2000) baru leh pakai sendiri hp besar kedebak hahahahhaa.

MaMa CyDa said...

mamazara:
public phone ... byk kenangan ^_^

MaMa CyDa said...

zuwaidah:
kak zue, sy pun thn 2002 baru dpt merasa pakai henpon. brand siemens lagik. skang mana ader dah kot brand tuh ehehehhehe