Followers

Wednesday, June 22, 2011

Sambung Master?? Tercapaikah cita-cita??

Pagi² nih tetiba emo plak biler tengok gambo konvo Mama 5 tahun yang lepas. Lagik emo biler tengok kengkawan kat sini ramai yang further study. Ader sorang plak dah berkira² nak sambung PHD pulak. Wahhhh kelas gitu ....

Mama nih memanglah ader bercita² nak sambung Master, tapi rasanya macam takde kekuatanlah. Biler fikirkan anak² yang masih kecik lagik nih kan. Terus pendamkan jek cita² tuh. Pernah jugak suarakan kat Abah. Abah kata tunggu anak² beso sket. Nanti takde masa tuk family.

Kalau ikutkan, Mama memang dah plan nak sambung Master tapi nak amik yang Full Time. Tak nak amik part time lagik dah. Cukuplah merasa masa amik degree dulu. Memang takde life lah time tuh. Semata nak abiskan degree cepat, Mama sanggup berulang-alik hujung minggu dari KL ke UTMJB disebabkan subjek yang Mama amik tak diofferkan kampus UTMKL. Memang keje gilerlah time tuh. Sanggup kawen lambat semata nak abiskan blajo dulu. Masa tuh susah payah pun hidup single lagik. Kot skang nih amik part time rasa memang tak boleh. Tapi, ader lecturer kat tempat Mama nih, anak 7 orang, dia bleh jek amik part time ujung minggu kat OUMKL. Fuhhhh ... cayalah Kak Yat. Akak sumber inspirasi saya tuk further study nampaknya.

Insya-Allah, niat tuh ader cuma biler tak tau. Harap² janganlah sampai terkubur cita² dan impian Mama nih.

10 comments :

The Giveawaystuff said...

kita ni 1 U la...wa FAB

MaMa CyDa said...

TG:
FAB means Fakulti Alam Bina ek? Me FSKSM hubby lak FKA ^_^

Zura said...

xpe kak..d mana ade kemahuan di situ ade jalan..

MaMa CyDa said...

zura:
huhuhuh thanx zura. Doa2kanlah akak yek ^_^

OMR (Oh My Rose) said...

same here la dot...
kawan2 ada yg tgh gigih wat PhD...kte ni..master pun x de lg...dlu lepas abes degree amek master separuh jalan sbb x sanggup buat research dgn knowledge yg sgt limited. Cdgnya dh keje nnt nk sambung...tp bila pikir2kan anak2 yg masih kecik ni...mmg rasa bercinta sgt nk sambung. Ayat lan samala mcm ayat ajai tu..
Impian & cita2 tu masih ada...mmg berharap sgtla x kn terkubur mcm tu je..InsyaAllah

MaMa CyDa said...

OMR:
tulah cikroskan. dot pun harap sangatlah satu hari nanti tercapai gak citer nan satu nih. Sebenarnya dah riki2 kat UTEM sbb dia ader skim fellowship skali. Tapi biler citer2 kat ajai dia wat2 tak dengar jek, jadiknya syok sndri jeklah hahahahha

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy dulu masa abis study nyesal tak sambung terus. yela gatal nak keja dulu. tup2 kwen ade anak..laagi parahh..tatau la bile nak sambung huhuhu

OMR (Rose) said...

syok sendiri tu x per...hehehe...ada member pernah ckp...'perasan membina keyakinan diri'...kekekeke...
sama2lah kte berdoa semoga cita2 x terkubur

MaMa CyDa said...

iburafiq:
kengkwn Mama yg terus menerus sambung belajo dah dapat gelaran DR. pun dahhh ... mmg rasa cam jauhlah nak ikut jejak langkah dorg hu3

MaMa CyDa said...

OMR:
wahhhh perasa membina keyakinan diri yerrr .. ok² pasnih dot kena banyak perasan lagiklah jawabnya hu3