Followers

Thursday, June 16, 2011

Kisah Adik lagik ...

Hari nih, Mama sangat² bizi sebab kelas pack dari pagi sampai ke petang. Pasnih nak rehat² kan minda jap sambil sambung buat notes untuk student. So nak kena taip laju² jek kat entri kali nih.

Kisah si Adik lagik. Pagi semalam lepas amik gas nebulizer ingatkan dah oklah. Tapi lepas amik dorang petang semalam, Mama dengar dada dia still berbunyik². Hati seorang ibukan, memang tak sedap jek biler tengok anak cenggitu. Peliknya, Adik tetap aktif macam biasa. Cumanya biler dah malam, tengah elok² dia main tetiba dia merengek. Mungkin Adik rasa sangat tak selesa. So Mama terus ajak Abah pergi klinik or paling tidak pun terus ke GH. Tapi pikir² balik kalo pegi GH, kompem kena admit. So Abah decide pegi klinik ajer. Kali nih kami pergi klinik biasa yang berdekatan dengan rumah. Yelah dah pukul 9. Klinik Pakar Kanak² pun dah tutup dah.

Nasib baik sampai klinik takdelah ramai orang. Tunggu dalam 10minit, nama Adik dipanggil. Jumpe dokter citer gitu gini pagi tadik dah amik Neb blablablabla ... So dokter kata amik skali lagiklah. "Anak awak lelah nih". Tetiba jek dokter cakap camtuh terus Mama down. Ader lelah ke Adik Mama nih? Ciannya Adik ..... Takde sesapa pun dalam family kami yang kena lelah, tetiba Adik plak bleh kena. Susah hati sangat. Tapi biler dah amik Neb terus dada dia tak berbunyik. Elok jek plak. Langsung dokter bagi ubat lelah takut² datang balik penyakit Adik.

Pagi nih, Adik macam dah ok sket. Takde bunyik² kat dada dia tapi still batuk² lagik. Dan petang semalam Mama dah beli ASMAKUR. Baru 2 kali jek bagi kat Adik. Takpelah, tunggu kesannya mungkin lambat sket. Mekasih pada EITA yang suggest kat Mama tuk makan Walit Gold. Insya-Allah kalo ader masa Mama nak jugak cuba nih. Tapi reganya tuh .. aduyaiii .... ^_^

Kesimpulannya, semalam dalam satu hari 2 kali Adik kena Neb dan kali ke-5 untuk tahun nih. Apapun harap²lah Adik sembuh seperti sediakala. Amin!!!!

5 comments :

A N A K - A N A K K U said...

dulu anak sypun kene mcm nie, pastu doc bg dia satu ubt nie..ubt utk dak lelah..singulare...pas mkn 3 bulan berturut alhamdulillah dia dh x kene amik nebo....risaukn...mintaklah di jauhkan

OMR (Oh My Rose) said...

kesiannya adik...dot pernah try homeopathy? tataula dot percaya ke x kat homeopathy ni...tp ada 1 klinik homeopathy yg kte slalu bwk aqif...kat TTJ...

MaMa CyDa said...

anak-anakku:
so far dokter kata ok lagik nih sbb dia berselang sbln, kadang 2-3 bln kadang tuh 2mggu. tak terlalu kerap. doc kata lagik kalo dlm sbln 4-5 kali kena baru dia tukar obat. haraplah jgn jadik camtuh ...

MaMa CyDa said...

OMR:
uishhh saper kate dot tak percaya homeopathy. Ms preknen makan SALINDAH, homeopathy lah tuh. Then la nih bagi Adik makan ASMAKUR pun one of the homeopathy product. Ehmmm kalo adik tak ok lagik nnt dot nak g gaklah tmpt yg cikros ckp tuh.

OMR (Oh My Rose) said...

nnt nk pegi bgtaula...dr(h)-nye baik sgt...