Followers

Tuesday, January 4, 2011

♥ PeRBeZaaN aNTaRa MISTAKE DaN ERROR ♥

Mama bab2 bahse omputih nih takdelah terel pon. Takat nak swuh cakap tuh bleh lah tp kompem grammer tunggang langgang punyelah walaupon diriku ini seorang lecturer, rasa kecik jek tau ... hu3
So pagi nih satu soklan bonus kepada kami2 lecturer nih oleh seorang lecturer Bahasa Inggeris yang sangat2 kami kagumi. Nama dia Mr. Siva. Sir Siva nih dah berusia 60 tahun. Beliau juga merupakan bekas guru sekolah untuk subjek Bahasa Inggeris. Jadiknya dia jeklah tempat kami2 nih buat rujukan. Bak kata Mama kat dorg sumer, Kamus Bergerak Kami heheheheheh
Then pagi nih dia saja lah tanya kat kitorang apa perbezaan diantara MISTAKE dan ERROR. Kami jawab kalau ikutkan sama jekkan. Tapi jawapan Sir Siva pulak dia kata tak sama langsung. So jom kita tgk apa sebenarnya makna Mistake dan Error nih?

An ‘error' is a deviation from accuracy or correctness. A ‘mistake' is an error caused by a fault: the fault being misjudgment, carelessness, or forgetfulness. Now, say that I run a stop sign because I was in a hurry, and wasn't concentrating, and the police stop me, that is a mistake. If, however, I try to park in an area with conflicting signs, and I get a ticket because I was incorrect on my interpretation of what the signs meant, that would be an error. The first time it would be an error. The second time it would be a mistake since I should have known better.

Ha ... Memang jelaslah beza sgt rupanya maksud dia kan. Kalo kita tgk makna dia bahasa melayu mmglah sama jek hu3

1 comment :

MAMA MIRZA said...

ya cikgu.. sangat jelas.. terima kasih kerana berkongsi.. so.. kalau wat error ok ya.. tapi jangan jadi mistake..