Followers

Tuesday, January 18, 2011

♥ Baby Arif kena ROTAVIRUS rupanya!! ♥

Ehhh ... hari nih Adik dah 9bulan lah!!

Alkisahnya dokter kata bb Arif kena ROTAVIRUS. Ehmmm Mama dah agak dah sebab masa Abang umur 6bln dulu pon kena jugak. Cumanya Abang cukup suka minum air kosong. Masa tuh Mama bagi air garam ORS lagik dia suka. Dokter kata bancuh sepeket tuh air 8oz then bagi setiap 2-3jam 3oz. Tapi dia sekali bagi 8oz tuh terus abis. Tuh pasal masa Abang kena dulu dia tetap aktif. Dan Alhamdulillah smpi skang nih Abang akan minum bergelen2 air kosong dalam masa sehari!! Cukup susahkan nak tgk budak2 especially yg umo 2tahun minum banyak air kosong. Tapi itulah hakikatnya anak sulung Mama tuh. Dan dia pun mmg agak susah nak tgk dia sakit. Kalo takat selsema n batuk2 tuh biasalah .. tp nak tgk dia demam tuh jaranglah .. dalam setahun maybe sekali 2 jek. Adik?? Bagik air kosong dia nak minum tp kejap jeklah. Lepas hilang haus dia tuh, dia taknak dah. Mama try gak bg ORS perisa oren lagik. Tak smpi 2oz pon dia minum. Lepas tuh kalo bagi lagik dia mesti buat2 muntah. Adik lagik prefer Breastfeed sepanjang dia tak sehat nih. Now .... dah ok. Takde muntah n cirit tapi badan dia still lemah. Dokter kata takde tenaga. Mama risau jek kot2 dia kena masuk air. Tapi dokter kata tak payah since dia kencing mmg banyak. Maybe sbb dia byk breastfeed kot. Pagi nih dia bgn tido pon asik nangis jek ... nak dukung jek kat Mama. Padahal malam tadi macam dah ok sket. Dah bleh senyum n ketawa kalo Mama n Abah agah2. Leh senyum2 kalo Abang dok pandang jek kat dia. Hantar kat Taska pagi tadi pun mata dia kuyu jek. Risau betul Mama .... Haraplah Adik cecepat sembuh.

Mama rindu ngan Pipi kembung adik tuh!!!!

4 comments :

Izzatul Iman said...

sabar ye...

semoga Adih cepat la sembuh...huhu...

BRO_MONDAY said...

mama cyda : alhamdulillah,,,semoga bertambah sihat anak yu...('',)

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "~ DiNNeR JPA @ PICC ~"

MAMA MIRZA said...

semoga cepat sembuh ya.. paham sangat hati seorang ibu...

Nowwa Fitri said...

Singgah :)