Followers

Friday, May 20, 2011

Review Nur Kasih The Movie

Wahhhhh .... demam citer Nur Kasih kembali lagik. Saper dah tengok? Cecite² .... Ngeh ... ngeh ... ngeh .... saje jek Mama nak gtau kat korang yang Mama dah tengok citer nih dah. Oppsss Mama tak tengok ngan Abah tau. Tapi Mama gie tengok ngan kawan Mama. Abah tak minat citer² cenggini. So dia bagi green lite leh tengok ngan member. Pelagik ... cargas ...

Ok² tau ader yang tak sesabo nak Mama bgtau best ke idak citer nih kan? Korang rasa? Sempat lagik nak dera korang lagik nih ecehhh cam ramai jeklah nak baca blog hakak nih pun kan? takpelah ... perasan sendiri jek.

Kalo Fast5 Mama bagi 8/10 tapi citer nih Mama bagi 9.9/10 heeeeeeeeeeee Memang Best!!!!! Awal cerita sampai akhir memang sedih. Tapi ada happynya nak² si kecik Miasara tuh ha. Comel betul dia. Tipulah kalo Mama tak menitik air mata .... tapi kena control jugaklahkan .. Heheheheheh Mama review sket jek ek. Takut review sumer kang korang marah plak nanti.

Awal penceritaan mengisahkan Aidil yang baru kematian isteri, tinggallah Aidil dengan 2 anak, Ilyas dan Maryam. Ilyas sangat² memahami kesedihan Aidil. Anak saper lah nih gaknya. Pandai berlakon. Tiap bait ayat dia mesti buat Mama tersentuh. Tetiba touching terus teringatkan Si Abang. Maryam plak agak nakal dan suka cakap lepas jek. Budak lagik, tak paham apa. Adam dan Nur bukak tempat belajar agama untuk remaja² yang rosak akhlak. Berita gembira Nur pregnant tapi akhirnya keguguran buat kali entah keberapa gaknya, membuatkan Adam dan Nur ambil keputusan untuk bercuti ke Jordan. Masa bercuti nihlah macam² berlaku. Memula Adam mimpi Nur kena tembak mimpi rupanya then keretapi yang dorang naik berlanggar dengan lori minyak, time nih plak, Nur tak sedarkan diri dan Adam ader berdoa memohon agar Allah ambil apa saja dari dia tapi bukannya Nur. Cincin perkahwinan Nur hilang tetengah padang pasir, ribut pasirlah, Adam hilang plak lagik .... dan akhirnya Adam bertarung nyawa sebabnya menghadapi masalah jantung. Saper ingat masa drama dulu ader peristiwa letupan kat Mumbai, Adam terkena serpihan letupan tuh yang tertinggal dalam badan dia. Dan serpihan tuh dah kena dekat jantung dia. Time nih jugaklah rerupanya Nur pregnant lagik cepat sungguh pregnantnya. Dan di saat² kematian Adam, rerupanya ader orang yang telah mendermakan jantung untuk dia. Adam tak mati masa muda. Tapi dia mati masa dah tua. Huhuhhhuu nanti korang tengoklah sendiri kenapa lak tetiba ader masa muda ngan tua lak ...

Apapun thanx tuh "member Mama" tuh sebab sudi nak temankan Mama tengok citer nih. Korang pergilah tengok ... pada Mama memang best layan citer nih. Tapi kot korang dah tengok nanti korang rasa tak best, janganlah plak marah Mama yek .... ^_^

17 comments :

nur easy said...

arrrrr boleh bayangnya best nya citer ni. alahai. sabar je la kena tunggu dvd dia

eh salam singgah..;)

MaMa CyDa said...

nureasy:
naper lak nak tggu DVD? hu² mama mmg takleh tggu dah nih .. ^_^

Amar Shah said...

kak dot...pirate of Caribbean pown best kak...saya dah tgk dah...hehehehehe...

kak, part adam ader masalah jantung tuh...kenapa dia tak pakai alat mcm Ironman...lampu bulat kat dada dia...untuk elakkan serpihan bom dari kena jantung dia...

hehehehehehe....

Mama Zara said...

nak gi layan gak petang ni, hubby bg green lite tengok ngan member....hihii

sue a.k.a umi akif said...

mmg best la mama cyda citer ni...huhuhu berbaloi la tgu nk dptkan tiket ;)...mmg sedey ;)

Fieda said...

...saya pun semangat g tgk...best memang diakui...tapi rasa ceritanya jadi tak best bila terlalu pendek durasi...ada banyak lagi yang perlu ditekankan dan diketengahkan untuk jadikan cerita tu nampak lebih lancar....

Ietams said...

kak dot dah pergi??
uwaa jelesnye sokmo akak dah tengok ni..
kita ni angan2 aje ler.. huhuhuhuhu,.

bila la masanye free ni yer..
*ayat org jeles. :)*

Lulu caldina said...

Selamat pagi!!!!!
sihat tak hari ni???
lulu datang sini up-trafik *wink

MaMa CyDa said...

amar:
taulah wak tuh lect grafik ... imaginasi nak tinggi jek hu3

MaMa CyDa said...

mamazara:
tgk mama .. jgn tak tgk. hubby dah bg peluang tuh kena grab jek ^_^

MaMa CyDa said...

umieakif:
mmg berbaloi kan ^_^

MaMa CyDa said...

fieda:
tuhlah ... rs tak puas sbb byk plot citer yg bleh dikembangkan lagik. cheewahhhh leh jadik pengkritik filem lah kita nih ...

MaMa CyDa said...

ietams:
ehehehhe best dik ... pegilah tgk .. best tau .. hu3 saje jek meng'api2'kan ko dik ^_^

MaMa CyDa said...

lulu:
mekasih dik sudi up trafik mama ... sat g mama up trafik awak lak ek ^_^

MamaEma said...

semua org cakap best...nak pergi tengok tu susah...tgg keluar kat tv jer lah...hehehe

NoRMa aZurA iSMaiL said...

urhm...da bp hari tayang, tp still x tgk lagi..ader kata best, ader kata xbest...urhm, jumaat nanti kot, tunggu cuti bekerja dulu...

zuwaidah said...

tunggu astro first lah baru leh tengok movie nih