Followers

Sunday, September 4, 2011

Cerita ceriti Lebaran 2011

Keluarga Hj. Abdul Hamid

Alhamdulillah, syukur Mama masih lagik diberi kesempatan untuk menyambut raya pada tahun ini. Raya tahun nih, giliran beraya belah Mama. Walaupon keluarga kami nih kecil, Atok nenek dah takde dah tapi kemeriahan tetap terasa. Lebih² lagik, tahun nih dapatlah Mama balas dendam makan ketupat, sayur lodeh, ayam masak merah, rendang dan kuah kacang. Hero² Mama pun seronok jek dapat makan ketupat ngan lauk lodeh. Dorangkan orang N9, so dah biasalah makan masak lemak nih kan. Memang takde masalahlah nak jamu mereka berdua makan di pagi raya.

Kalau tahun sebelum² nih, kami sekeluarga pakat amik gambo kat studio. Tapi tahun nih lain sket. Kat studio jugak tapi studio dalam umah. Photographer dia tak lain tak bukan mestilah Abah. Raya pertama kami beraya dia area Batu Pahat jek.
Anak Cucu Hj. Abdul Hamid (cucu kenit dah lari pergi beraya huhuh)
Keluarga Mama ngan Mak & Abah
Tragedi petang raya hero kenit Mama nih, jatuh tangga gara² kena sergah ngan Abang. Hidung dia terhantuk kat bucu tangga sampai mengalir keluar darah dari hidung belah kiri. Aduhaiiii terhenti seketika rasanya jantung Mama nih. Yang herannya, kenit nih nangis meraung kejap jek. Tak sampai 2 minit, pehtu dia dah bleh buat aksi² stunt macam biasa. Risau punyer pasal sebab tengok batang hidung dia lebam, kot²lah patah idung mancung dia nih kan Mama ajak Abah bawak Adik ke hospital. Sebaik spital depan umah Mak jek. Kalo nak pegi klinik kompem takde klinik yang bukak. Sampai kat Jabatan Kecemasan HBP, orang kemain ramai. Lepas saringan, kami dapat nombor giliran 1077, tengok nombor yang sedang dipanggil 1068. Oklah tuh, takdelah lama nak tunggu turn. Tapi sangkaan Mama meleset sama sekali. Masa yang diambil terlalu lama. ½ jam untuk sorang patient. Itupun dia check patient 5-10 minit, lepas tuh tah apa yang dia buat sampai nak amik masa lama untuk panggil giliran seterusnya. Orang sakit makin lama makin ramai. Dengan baby² yang demam panas nangis tak henti². Memang Mama hangin betul time tuh. Sampaikan ader orang siap masuk bilik rawatan mintak dorang panggil patient cepat sket. Nak kata bilik rawatan tuh 1 jek, tidak pun. Ada 3 bilik dan setiap bilik ader berlainan kod. Kes Adik kena kod bukan kecemasan. Patutnya bukan kecemasanlah cepat sebab, dorang check sekejap jek. Mama malas nak tunggu, datang spital kul 6pm, tapi masa Azan Maghrib baru 2 orang jek yang masuk. Mana tak hangin .... terus Mama ajak balik jek rumah. Sesambil doa² adik tak serius. Alhamdulillah, setakat sampai hari nih, elok jek aktif dia cam biasa. Hidung pun tak lebam dah. Harap² oklah ... Insya-Allah ....
Adik Arif Najwan yang lasak
Raya ke-2, kami beraya ke Kluang, kampung halaman Mak. Atok nenek dah takde, jadiknya kami cuma beraya ke rumah saudara mara Mak aje. Itupun dah tinggal siapa jek. Sedih biler teringatkan mereka² yang dah pergi meninggalkan kami nih. Bertambah sedih biler lalu depan umah arwah tok kami. Rumah tuh dah jadik nursery dah. Sedih sangat .... Dan juga, tragedi raya ke-2 kami, biler malam tuh kami dapat call yang Makcik kami telah pergi meninggalkan kami buat selama²nya ... Al-Fatihah untuk arwah Makcik Zaharah.

Rumah arwah Tok. Gambar nih diambil tahun lepas masa belum kena jual. Tahun nih, tak sempat snap gambar. Tapi rumahnya dah tak macam nih dah. Tggl umah atas jek. Yang belakang dah habis kena roboh ... Sedih :(
Apapun hari raya tahun nih tetap meriah. Tahun depan? Dah tentu akan lebih meriah sebab tahun depan Insya-Allah Mama akan beraya belah Abah kat Rembau pulak. Seronok raya kat sana sebab dapat menumpang kasih merasa beraya kat kampung. Maklumlah, Mama dah 8 tahun takde kampung. Time tuhlah segala nostalgia Mama masa kekecik terus teringat balik. Dapat kumpol dengan sepupu sepapat. Ishhh tak sabar pulak rasanya nak tunggu raya tahun depan hahahahahha

p/s Esok Mama cuti lagik .... jangan jeles ... ngeeeeeeeeeee .....

4 comments :

mamawana said...

Salam Lebaran...

khairul said...

selamat hari raya ....camna raya ok ? poket dh kering nie ..adoiiii

MaMa CyDa said...

mamawana:
salam lebaran jugek utk mamawana ... ^_^

MaMa CyDa said...

khairul:
selamat hari raya ...
raya ok ... yg tak ok ... poketlah. samalah kite ... dah kering nih ... adehhhh