Followers

Monday, July 19, 2010

TaSKa IQA ...

2nd entry ...
Tempoh berpantang selama 2bulan pon dah abis. dah tiba masanya mama kena masuk keje balik. tapi sebelum tuh mama n abah pening kepala nak carik tempat tuk hantar hero2 kitorg nih. kalo sebelum nih si abang, MIL yg jaga tp kali nih kitorg decided tuk hantar 2-2 hero kesayangan nih ke Taska. Bukan apa ... nak biar dorg nih berdikari. lebih2 lagik si abang. Abang nih terkenal ngan perangai garangnya (mcm mama jek hu3) n tak berapa pandai nak berkawan+berkongsi barang. cari punya cari last2 kitorg hantar hero2 nih kat TASKA IQA, Senawang. kitorg nak hantar sini pon sbb anak opismate mama (yanie) pon hantar kat sini jugak. Yanie kata so far anak dia dok sini dr kecik smpilah skang nih ok jek .. takde masalah pon. taska nih jauh lebih kurang (+-) 15km dr umah kitorg. jauhkan?? tp apa nak buat. kat sini jek yg bleh letak anak smpi malam. n dia charge pon tak mahal. 2org dia amik RM360 berbanding kitorg survey kat rumah2 orang yg kebanyakannya amik RM250perhead. anak mama 2org means dah RM500. Giler mahal! dahlah dok umah jek takde plak diajar apa2. kalo kat sini mmg dia ader ajar sbbnya taska nih dikawalselia oleh JKM. so hari2 ada jek aktiviti bdk2 nih.

Awal2 hantar si abang hari2 menangis taknak turun dari kereta. Yelah sebelum nih hantar kat umah atok n wan dia. yg nih dia tak kenal lagik. kawan pon takde yg leh ngam lagik smpikan mama setiap kali hantar dia tiap kali tuhlah masuk jek dlm keta menitik air mata mama mengenangkan perangai si abang. boleh dikatakan jugaklah tetiap mggu ader jek mama suarakan kat abah nak benti keje jaga anak2 tp abah pon gaji bukannnya besar mana. ehmmmm ... Alhamdulillah dah lebih sebulan hantar hero2 nih, si abang dah menunjukkan reaksi positif. kadang2 tuh time amik petang dia taknak balik plak. sebabnya nak main kuda plastik kat depan taska tuh. kalo mama paksa ajak balik dia akan heret kuda plastik tuh nak bwk balik masuk keta. adusss anak mama .... hu3 takpelah janji dia skang nih dah start hepi jek duduk taska.

Tapi problem kami skang nih adalah mencari tempat tinggal yg lebih dekat taska ni. Sebabnya mama jek yg pagi2 celik mata dah kelam kelibut menguruskan hero2 nih sensorg. nak siap pegi keje lagik, nak melayan kerenah dorg lagik then nak hantar dorg plak. abah pg2 kul 5.30am dah kuar umah g keje. kang ptg dlm kul 7pm baru smpi umah. so tugas menguruskan anak2 mmg mama yg kena pikul sensorg. penat sgt2 tambah plak lagik si adik fully breastfeed. so dah balik umah tuh mmg dia balas dendamlah .. taknaklah lekang dr mama. asik nak bergantung jek. kadang2 mama smpi nangis sbb dah terlalu penat sgt. kalo tgk badan mama skang nih pon dah makin susut. penat berkejar kesana kesini. tp bagus gak dah slim. takyahlah mama nak susah payah g spa2 ke nak kuruskan badan balik hu3. setakat nih rumah yg kitorg cari mmg tak jumpa lagik. harap2 sebelum akhir tahun nih dapatlah pindah ke area senawang. baru lega hati mama...

2 comments :

R-nA said...

hi,saya baru blogwalking disini sejak semalam.. saya nk tny la, apa komen awak tentang servis pengasuh n empunya taska Iqa? ok tak? coz saya ingat nak hantar baby saya kat sana bila umur dia dah 4 bulan nanti

R-nA said...

lupa pula, sekarang ni ada berapa budak di taska tu ye