Followers

Sunday, June 23, 2013

Aiskrim buatan sendiri

Sejak 2-3 hari nih, Seremban dah mula dilanda jerebu. Jadiknya, ujung minggu xboleh nak berjimba2 kemana2 pun. Duduk umah jeklah diam2 yer....

Boring xtau nak buat apa kat umah, sebaik Jumaat arituh sempat amik resepi dr member opis untuk buat homemade icecream... kot kat internet mmg berlambak resepinya. Tp yg nih mmg resepi paling ringkas dan senang. Hasilnya pun mmg lazatsss lah....

Meh Mama nak share resepi ngan korang ek...

Bahan
Susu kotak(perisa ikut suka anda-mama amik fresh milk)
Creamer serbuk(Coffemate buleh jek tp Mama pakai brand SUPER)
Esen vanilla
Gula

Cara buat
-Sukatan untuk susu dan creamer mestilah sama banyak. Maksudnya, kalau susu satu cawan, so creamer pun mesti satu cawan
-Esen vanilla mama letak 3 sudu besar. Sbb fresh milk xde rasa apa sgt pun. Esen vanilla utk perisa shj. So kalau guna susu perisa coklat or strawberry xyah letak esen vanilla yer...
-Gula 2 sudu besar. Nih optional, kalau xsuka manis, xyah letak pun xpe. Biasanya susu berperisa nih dah manis dah pun.
-Blend kesemua bahan selama 5min atau sehingga berbuih byk. Masukkan dalam bekas dan letak dlm freezer. Biarkan selama 1-2jam. Agak2 dah nak hampir beku, keluarkan dan blendkan semula untuk dptkan lebih buih. Tujuan blend kali kedua untuk mendptkan tekstur aiskrim lebih lembut.
-Dah siap blend, simpan dlm freezer smpi beku dan menjadik aiskrim. Lepas tuh blehlah makan...

Rasa mmg sedaplah tp aiskrim buatan sndri xthn lama. Yg jual tuh dh siap2 letak pengawet kan. Aiskrim nih time mkn tuh mmg akan cepat cair tau. Selamat mencuba kengkawan...

5 comments :

Ietams said...

wahhh boleh try la mcm ni...

MaMa CyDa said...

Haaa meh try... mmg bestlah. Next time akak nk try wat perisa strawberry plak... creamer ader byk lg tuh ehehehe

adianiez AIDA said...

aida minta izin print rezepi ye. nak try test !

MaMa CyDa said...

Aida:

bleh jek dear ... silakan ... ^_^

Ell Salina said...

Nk try jgk...Tq sbb sudi kongsi resepi..