Followers

Wednesday, January 9, 2013

Seronok ke sekolah nih Abang Long?


Salam semua, lambat pulak Mama nak story pasal Abang Long nih. Bz pindah rumah ngan kenduri lagi. Haiiii lah, tuh semua yang buatkan tertunda jek nak update belog. Pejam celik, pejam celik dah masuk sekolah dah anak sulung Mama nih. Kejap betulkan. Masih terasa-rasa lagik betapa sakitnya nak mengeluarkan dia dulu.   


Hari pertama sekolah, Abg Long memang excited. Maunya tak, dapat pakai kasut, stokin, baju n beg baru. Sampai sekolah pun dia cool jek sbb geng dia kat Taska pun sekolah kat situ jugak. Senang, dekat ngan Taska. Balik sekolah, Atuk yang jaga dorang tuh amik dorang n terus transit kat Taska. Petang barulah kami amik 3 beradik tuh sekaligus. Tak payah nak pening² kepala nak berpusing² amik or upah van. Semuanya tuh KOS okay. Kami bukan berkira tapi kalau dah ader jalan yang lebih mudah, baik ikut jek jalan tuh kan? ehehehhehe Oppss lupa nak bagtau, Abg Long sekolah kat Tadika KEMAS dekat ngan Taska dorang.

Memula dia cool jek, tapi biler Mama ngan Abah dah start nak balik, mulalah meraung. Ya Rabbi, sore dia jeklah bleh dengar satu taman tuh. Ishhhh malu betul lah hahahahahaha. Pujuk punya pujuk tapi tak jalan, last² terus tinggalkan kat cikgu. Pepandailah cikgu handle yer ^_^




Petang balik dari Taska, dia happy jek bercerita hal kat sekolah. Siap bagitau nangis kejap jek. Malam pulak kena buatkan "hotdog book" untuk dia sebab esok pagi nak kena bawak gi sekolah. Hotdog book nih buku ABC bergambar buatan sendiri. So setiap hari nanti dia kena baca hotdog book nih kat sekolah.



Hari kedua dan seterusnya ok pulak. Hantar kat sekolah, lepas salam² terus masuk kelas. Hari Jumaat paling seronok sebab dapat pakai baju melayu complete. Sampaikan Abg Ngah pulak jeles. Nak jugak bersongkok dan kasut sekolah. Oklah, belikan Abg Ngahnya kasut sekolah. Tetiba, dia request nak pergi sekolah macam Abg Long, terus Mama Abah terdiam. Alahaiii .... awak bulan 4 nih baru masuk 3 tahun. Mana bleh sekolah lagik. Sudahnya, hari² nangis masa hantar kat Taska sebab nak ikut Abg Long pergi sekolah ..... Kusut betul kepala Mama ngan Abah dibuatnya hehehehehehehe


Dannnnn, start semalam, Abg Long buat perangai. Menangis tiap kali hantar ke sekolah. Ayat dia yang paling tak tahan sekali "Nanti Abah amik cepat yer". Dok ulang² beratus juta kali, start dari keluar rumah sampai ke sekolah. Kesnya, disebabkan .......





















Menatang roda 4 nih lah. Pagi petang siang malam dok nak main beskal jek. Aduihhhlaaaaa rasa nyesal plak swuh Abah belikan dia beskal baru kelmarin. Dah dia taknak pergi sekolah dok teringat beskal dia kat rumah. Alahai anak .... anak ..... hahahahahah 

Apapun nih semua buatkan Mama ngan Abah tersenyum biler ingatkan kerenah anak². Macam² ragam anak² dah ramai nih kan. Ehhhh .... tetiba rasa cam dah tua jek plak sbb anak dah masuk sekolah. Ohhhh man ...... ^_^


p/s AJL 27 arituh Mama terlepas nak tengok. Bleh salah tarikh plak ingat ujung minggu nih. Kata dorang persembahan penutup best giler! Haaaa tuh pasal update belog sambil layan lagu rock kapak ..... careeeeeee beb

6 comments :

aTieYusof Family said...

hensem lah abg long ni...:)

Nieyl said...

nanti dah lame2 tuh...okla tuh pegi sekolah..:)

MaMa CyDa said...

atie:

Hensem ker? eheheheh maceh yer aunty ^_^

MaMa CyDa said...

Nieyl:

Harap2 camtuhlah nieyl. Risau sungguh hati mak dia nih ha huhuhuhu

mekchu said...

mmg la bleh geng ngan abg long mi-cah tu.. asyik nak main je.. untung ada yg amek kan dari taska.. rajin2 g skul tau..

MaMa CyDa said...

mekchu:

hari nih dia gud boy. Tak nangis sbb dr mlm tadi Mama dia dah pesan jgn nangis kat skul. Malu jek anak jantan nangis ^_^